Belépés

CAPTCHA
Ez a kérdés annak tesztelésére szolgál, hogy Ön egy valós személy, nem pedig egy spam robot. Kérem írja be a karaktereket az alábbi boxba:
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Itt írhatsz nekem

Problémamegoldás tudatosan


Problémamegoldás tudatosan

Ha valaki tudatosan szeretné élni az életét és belső eszközökkel megoldani a problémáit, akkor ehhez lelki képességekre, lelki tudásra van szüksége. Vajon mely képességek és tudás a legfontosabb, melyiket fejlessze az ember, hogy minél sikeresebben oldja meg az előtte tornyosuló problémákat? Első lépés a helyes problématudat kialakítása, második lépés a probléma okának megkeresése és végül harmadik az okok feloldása.

Problématudat

Először is lássam be, hogy ez az én problémám, nekem kell megoldanom azt, nem másban kell keresnem a hibát, vagy mástól várni a megoldást. A probléma bennem van, magamban kell keresnem, magamon kell változtatnom és akkor megoldódik minden bajom. Ha ez a beismerés és belátás elmarad, akkor nem fogom észrevenni a probléma valódi okát, és nem kezdhetek el dolgozni önmagam tudatosításán, változtatásán.

Egy problémának mindig az az okozója és ezáltal a potenciális megoldója is, akit az a dolog zavar! Probléma önmagában nem létezik, a dolgok attól válnak problémává a szemünkben, mert nem fogadjuk el azokat, annak ami!

Másrészt, ha a probléma megoldásának felelősségét áthárítjuk másra, azzal megszüntetjük az egyetlen esélyét annak, hogy mi magunk megoldhassuk azt a problémát!

Ugyanis egy problémát csak az tud megoldani, aki felelős érte, akit okolunk, akitől a változást vagy a változtatást várjuk. Vagyis, ha felvállaljuk magunkra a felelősséget, akkor mi leszünk azok, akik meg tudják oldani a problémát, így nem kell mások belátására várnunk, nem fogunk másoktól függni a probléma megoldásában.

Oknyomozás

A második lépés, hogy ismerjem fel, mi a problémám valódi oka, melyek a legmélyebb gyökerek, ahonnan a felszínen tapasztalható probléma fakad?

A problémáinkat többnyire azért nem tudjuk megoldani, mert nem ott akarjuk megragadni, ahonnan az valójában fakad, hanem egy felszínesebb, látszólagosabb szinten próbálkozunk vele. Ezért aztán a felszínen ugyan elérünk némi változást, de valódi megoldás abból sosem lesz, idővel újra megjelennek a probléma tünetei!

Ezért a probléma gyökerét, legmélyebb kiindulópontját kell keresni és ehhez sokszor elengedhetetlen valamilyen módosult tudatállapot alkalmazása, hogy a probléma kereső beláthasson tudata mélyebb rétegeibe is!

Ehhez a lelki tevékenységhez kell egy olyan világszemlélet, amelyben képesek vagyunk az önismereti elveket figyelembe véve objektíven látni, analógiásan gondolkodni és közben kíméletlen őszinteséget gyakorolni magunk és mások felé.

Az analógiás gondolkodás elsajátítható, az önismereti elvek megtanulhatóak, az őszinteséget pedig gyakorolni kell, és akkor kialakul az emberben a lényeglátás, a tisztánlátás képessége.

Feldolgozás

A harmadik lépés az, hogy a felismert okokat fel kell oldani, rendet kell tenni a tudatunkban, önmagunkban! Hiába értjük, tudjuk a problémáink okait, ha azokat meghagyjuk, és nem teszünk semmit az eltávolításukért, feloldásukért. Önmagától, vagy az idő múlásától, még egyetlen probléma sem oldódott meg.

A probléma az okainak felszámolásától fog megoldódni.

Példa

Nézzünk egy példát, amin végigvisszük a tudatos problémamegoldás pontjait.

A látszólagos probléma az, hogy Andi elégedetlen a párjával Ferivel: " Úgy érzem, Feri nem figyel rám eléggé, lehet, hogy nem is szeret, valami hiányzik a kapcsolatunkból!"

Ez a megfogalmazás már önmagában is mutatja, hogy egyáltalán nem tudatos Andi a problémájában, valószínűleg fogalma sincs arról, hogy mi a valódi problémája!

Először is Andinak be kell látnia azt, hogy nem Feri a problémájának az okozója, hiszen Feri olyan, amilyen, miért is vár el tőle több figyelmet, több szeretetet, amikor belőle most csak ennyi fakad! Egyáltalán, miért nem elég Andinak az a figyelem és szeretet, amit önmagának ad, miért kell még Feritől is ezt követelnie?

Ha ezt Andi átgondolja, akkor felmerül a gyanú, hogy talán Andi nem képes önmagát annyira szeretni, mint amennyi a valós szükséglete és a hiányát eddig Feritől próbálta meg behajtani. Vajon miért nem szereti Andi magát eléggé?

Ha magába mélyed, azt találhatja, hogy nem érzi méltónak önmagát arra, hogy szeretetet kapjon, szeretetet adjon önmagának. Nem tartja magát elég szépnek, ügyesnek, okosnak, értékesnek, ezért azt sem hiszi el, hogy ő szeretetre méltó lehet, hogy megérdemli, hogy szeressék!

Na most, ha Andi saját magát sem tartja elég szerethetőnek, hogyan várhatja el mástól azt, hogy saját magáról kialakult "szeretetre méltatlan" kép ellenére, mégiscsak szeresse őt?! Ha azt sugározza magáról, hogy én nem érdemlem meg, hogy szeressenek, mert nem vagyok eléggé jó és értékes hozzá, akkor ezt többnyire mások is elhiszik és eszerint fognak hozzá viszonyulni.

De vajon miért nem tartja értékesnek önmagát Andi?

Mély meditációkban megvizsgálva azt találhatja okként, hogy gyermekkorában olyan kis ügyetlenke volt, annyira rossz volt a mozgáskoordinációja korához képest, hogy az apja emiatt sokszor leszidta, elmarasztalta. Ezt Andi úgy élte meg, hogy Ő nem elég jó, küzdenie kell azért, hogy szeressék, de soha nem kapja meg a hőn áhított elfogadást, feltétel nélküli szeretetet.

Azóta benne maradt ez a minta, hogy a férfiaknak nem felel meg, akárhogy is kepeszt, azoknak igazából nem kell, nem szeretik őt. Ehhez a belső mintához választott aztán partnereket, akik ezt a tévképzetet igazolni tudták, így találta meg Ferit is, aki ugyan szereti, de annyira nem, mint amennyi Andiból hiányzik!

Persze az is lehet, hogy Feri szereti és rajong érte, de ha Andi nem fogadja el ezeket az érzéseket, mert belül a mintájának él, akkor úgysem fogja érezni amit megkap Feritől.

Andi ezen okfejtésből megérti, hogy alapvetően nem Ferinél kell megoldania a saját problémáját, hanem önmagában. De hol kezdje?

Hogyan tehetné semmissé, amit gyermekkorában érzett az apja felől? Hogyan oldhatná fel az akkor kialakult nemszeretlek mintát?

Nos hiába mondogatná azt magának, hogy szeretett az apám, csak nem tudta kifejezni, amikor ez alapjában véve nem igaz! Be kell látnia, hogy az apja tényleg nem szerette őt úgy, ahogy van, mert az apja azt az Andikát szerette volna, aki ügyes, nem pedig kétbalkezes.

Akkor talán meg kellene bocsájtania az apjának, mert nem fogadta el ügyetlennek? Ezt is meg kell tennie, de most ettől nem fogja visszakapni a hiányzó szeretetet!

A megoldás az, hogy már a gyermekkori énjét szeretnie kellene úgy, ahogyan ezt nem kapta meg akkor az apjától. A felnőttkori- jelenlegi énjét pedig úgy kellene szeretnie, ahogyan azt a jelenlegi partnerétől nem kapja meg.

Vagyis teljes életére vonatkoztatva szeretnie és elfogadnia kellene önmagát annyira, hogy ezeket ezentúl ne mástól várja el, ne mással akarja a hiányt betölteni, hanem teljes mértékben önellátó legyen szeretetben, önelfogadásban!

Ismerjük tehát az okot, tudjuk mi lenne a megoldás, most már csak meg kell oldani a problémát, vagyis a kiváltó okokat fel kell számolni.

Ha Andi megtanulja az önelfogadás és önszeretet technikáit, akkor azokat rendszeresen gyakorolva, újra megtaníthatja a lelkét arra, hogyan is kell önmagát szeretnie, elfogadnia.

Ha szereti és elfogadja magát, akkor elfogadja a saját ügyetlenségeit, hibáit és hiányosságait is, és nem fogja azt hinni magáról, hogy ő ezek miatt nem szerethető. Sőt, ezekkel együtt is szereti majd magát, értékesnek és jónak tartja magát.

Ha szereti magát, akkor ezt mutatja magáról, ezzel olyan embereket fog vonzani ,akik szintén szeretik őt.

Akik eddig nem szerették őt kellően, azoknak az új Andival találkozva megváltozik a véleményük és felismerik, hogy mennyire értékes és szerethető is Andi!

Aki erre még így is képtelen, mert saját traumájából fakadóan nem tud szeretni, az eltávolodik Anditól, mert nem tud már igaz tükre lenni az önmagát szerető és elfogadó Andinak.

Andi tehát önmagában meglelve és feloldva az okokat, jutott el egy olyan végleges megoldáshoz, amihez addig kívül erőltetve képtelen volt.

Gratulálok Andinak és szeretnék neked is gratulálni a számos, hasonlóan tudatos problémamegoldásodhoz!

 

forrás: ajándék

Földangyal fórum

Ki van itt?

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.